google logoSuccesvierenSuccesvieren
4.9 Sterren 14 Reviews

Hoe creëer je een succesvol team

Een succesvol team kun je ontwikkelen. Maar hoe creëer je een succesvol team en welke stappen moet je daarvoor nemen? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Stap 1: succes is geen toeval

Besef als ondernemer of manager dat succes geen toeval is. Dit moet je als leidinggevende uitstralen want dat geeft vertrouwen aan je team waardoor zij boven zichzelf kunnen uitstijgen. Jij bent de motivator en inspirator die moet zorgen dat het succes niet ten koste gaat van het werkplezier. Succesvol zijn op lange termijn is namelijk minstens zo belangrijk als het resultaat op korte termijn.

Stap 2: weet wat een team succesvol maakt

Om een succesvol team te creëren is het belangrijk te weten welke kenmerken je team moet hebben om succesvol te zijn. Belangrijk is dat je een evenwichtig team hebt. Een team met verschillende persoonlijkheden met elk hun eigen sterktes of zwaktes. Ook is het belangrijk om te kijken naar de waarden en de overtuigingen van personen binnen een team. Wijken deze sterk af? Dan zal een team niet snel succesvol worden. Als laatste is de groepsband erg belangrijk om teamdoelen te halen. Heeft iemand het geval dat hij/zij buiten de groep valt, dan is er geen sprake van een effectieve samenwerking.

Stap 3: voldoet jouw team aan deze kenmerken?

Probeer objectief te kijken naar de teams binnen jouw organisatie. Heb je het idee dat je zelf niet objectief kunt kijken? Laat dan een collega-ondernemer kijken naar jouw team(s)! Analyseer (samen) waar de sterke en zwakke punten liggen. Vergeet hierbij vooral niet te kijken naar de samenstelling, de processen en hoe leidinggevende functioneren. Beoordeel op basis van de analyse of je team een succesvol team kan worden.

Stap 4: stel heldere doelen voor zowel team als individu

Stel haalbare en concrete doelstellingen op voor jouw team. Zonder doelen kun je namelijk ook niet weten of jouw team succesvol is. Probeer je team te betrekken bij het stellen van doelen, want hoe groter het draagvlak binnen de organisatie hoe beter het team gaat presteren. Ook is het belangrijk om subdoelen/KPI’s op te stellen. Deze zorgen ervoor dat er tussentijds successen gevierd kunnen worden wat weer goed is voor de sfeer.

Stap 5: maak succes zichtbaar op kantoor

Nu je doelen hebt geformuleerd kun je zorgen dat jouw team onderweg naar het doel gemotiveerd blijft. Dit doe je door kleine successen te vieren wat bovendien kan zorgen voor een competitie element binnen het team. De HIT’IT is in dit geval de ideale oplossing. Door middel van fantastische muziek en verlichting kan iedereen genieten van het succes. Beleef het samen, Just HIT’IT!

Hoe creëer je een succesvol team? Ga aan de slag met bovenstaande stappen!